Herdenkingen in 2013

140 jaar Hindostaanse Immigratie, 150 jaar Afschaffing Slavernij, 160 jaar Chinese Immigratie.

In verschillende plaatsen in Nederland worden vele feestelijke, culturele, educatieve en wetenschappelijke activiteiten georganiseerd. Hiervoor verwijzen wij u naar onderstaande links.

Zijne Majesteit koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn aanwezig bij de nationale herdenking op maandag 1 juli om 13.00 in het Oosterpark te Amsterdam, de dag dat het precies150 jaar geleden is dat de slavernij in de Nederlandse koloniën in De West werd afgeschaft. De NOS verzorgt van 12.30-14.15 uur een live-uitzending vanuit het Oosterpark

Keti Koti 2013, traditioneel georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), zit boordevol activiteiten. Om 10.30 uur vertrekt de traditionele ‘Bigi Spikri’ optocht van looporkesten, bazuinkoren en dansende mensen in folkloristische kledij van het Leidseplein naar het Oosterpark.

Na afloop van de herdenking begint om 14.00 uur het Keti Koti Festival. Op 4 podia in het Oosterpark worden muziek- en dansoptredens verzorgd. Onder meer het Metropole orkest en de Jamaicaanse reggae-groep Morgan Heritage treden op. Naast de podia zijn er tal van kraampjes met eten, drank en souvenirs. Zie www.ketikotiamsterdam.nl voor het volledige programma. Een bezoek aan de expositie van de Stichting voor Surinaamse Genealogie in het Boni-Tula Oso, kunnen wij u van harte aanbevelen.

LINKS

www.herdenkingslavernijverleden2013.nl

www.ninsee.nl

www.ketikotiamsterdam.nl

www.bigispikri.nl

http://ketikotitafel.nl

www.dagdervrijheid.com

http://geelvinck.nl

http://stadsarchief.amsterdam.nl

www.bijzonderecollecties.uva.nl

www.hetscheepvaartmuseum.nl

www.amsterdammuseum.nl

www.milan-zuiderpark.nl

www.sarnamihuis.nl

www.slavernijenjij.nl