Sranan Famiri

 

Sranan Famiri

Sranan Famiri
Voorouders van Verre 5

De handleiding voor Surinaams familieonderzoek, Sranan Famiri, is in 2010 als vijfde deel in de reeks Voorouders van Verre uitgegeven door het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). Deze gids is het werk van een aantal mensen, die vrijwel allen afkomstig zijn uit de gelederen van de Stichting voor Surinaamse Genealogie(SSG). De tekst is geschreven door Pieter Bol en Jean Jacques Vrij. Harriëtte Mingoen, William Man A Hing en Radjinder Bhagwanbali leverden belangrijke input voor de gedeelten die betrekking hebben op de Javaanse, Chinese en Hindostaanse bevolkingsgroepen in Suriname. Diverse donateurs van de SSG hebben bovendien foto-materiaal ter beschikking gesteld.

De gids is geschreven om (aspirant) genealogen in zowel Nederland als Suriname op pad te helpen. Uitgebreid worden de in beide landen in bibliotheken en archieven bewaarde bronnen voor familiegeschiedenis besproken, maar ook is er veel aandacht voor wat men thuis, in familiekring of op het internet aan informatie kan vergaren.

Het kennen van de historische achtergrond geeft aan het beoefenen van Surinaamse genealogie een eigen kleur: de geschiedenis van immigratie, de rechtsongelijkheid in de slaventijd, het feit dat er naast het wettig huwelijk in Suriname ook veel andere vormen van man-vrouw verbintenissen hebben bestaan. Daarom is er in deze gids ruim aandacht voor de historische context. Hierdoor is het boek ook interessant voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Suriname, verteld als het verhaal van zijn bewoners.

In de reeks Voorouders van Verre zijn verder handleidingen voor onderzoek naar Chinese, Marokkaanse, Molukse, Turkse, Antilliaanse en Nederlands-Indische voorouders verschenen.

NB: de publicatie is niet meer te koop maar is voor Vrienden van het CBG nog wel digitaal beschikbaar op de website van het CBG