Sporen van het Slavernijverleden in Groningen

Sporen van het Slavernijverleden in Groningen.
Gids voor Stad en Ommeland

Uitgeverij Passage
ISBN 97890 5452 323 9 15 x 21 cm;
128 pagina’s; geïllustreerd en in kleur;
€ 15,00 http://www.uitgeverijpassage.nl/Sporen van het slavernijverleden in Groningen

Ook de stad Groningen had in de 17e en 18e eeuw een eigen Kamer in de WIC, de West-Indische Compagnie. Van een scheepswerf aan de Noorderhaven zeilden vele schepen uit om winst te maken op de Atlantische driehoeks-, en slavenhandel. Vooraanstaande Groningers investeerden in de WIC, in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), en in plantages in Suriname en op de Antillen.

De sporen van dit koloniale verleden en de slavernij die daarmee gepaard ging, zijn in de stad Groningen nog steeds aanwijsbaar. Het statige Calmershuis in de Oude Boteringestraat bijvoorbeeld, behoorde toe aan oud-kapitein Thomas van Seeratt, die voorafgaand aan een carrière als commies-provinciaal in Groningen een fortuin vergaarde als slavenhandelaar in dienst van de WIC. Ook buiten de stad, op borgen en in kerken, zijn sporen te vinden van het slavernijverleden. Op de borg Nienoord in Leek bevindt zich een reproductie van het portret van de 17e-eeuwse jonkvrouwe Anna van Ewsum in het gezelschap van een zwarte bediende. Dit portret is als omslagfoto en illustratie in het boek opgenomen.

Redacteuren Margriet Fokken en Barbara Henkes en andere onderzoekers betrokken bij het project Erfgoed van de slavernij verzamelden sporen van deze geschiedenis en stelden een boek en gids samen van 57 locaties, gelegen langs een wandelroute in de stad Groningen en langs meerdere fietsroutes in de provincie. Enkele donateurs van de Stichting voor Surinaamse Genealogie, zoals Ank de Vogel-Muntslag, John Sang-Ajang en Okke ten Hove, verleenden hulp bij deze speurtocht.

Het boek Sporen van het Slavernijverleden wordt gepresenteerd op vrijdag 16 september, om 15:00 uur in de Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen.

Beeldend kunstenaar Salustiano Martha vertelt over zijn werk en het koor Ala Kondre o.l.v. Mayke Scholma zal de gebeurtenis muzikaal begeleiden.

Als u bij de presentatie aanwezig wilt zijn, dan dient u zich zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval vóór 12 september, aan te melden bij: Vera de Vries, via: vervri@xs4all.nl.

Indien u niet in de gelegenheid bent om de presentatie bij te wonen, maar u wilt toch het boek aanschaffen, dan kunt u dit rechtstreeks bestellen via de website van de uitgever. U betaalt bij verzending in Nederland geen verzendkosten.

Wij wensen u alvast veel leesplezier en een prettige wandel- of fietstocht toe.

Met vriendelijke groet, en hopelijk tot ziens op 16 september in Groningen!