Kerst in Paramaribo (geen kerstvoorstelling)

 

 

Foto: Jochem Jurgens

 

Het Volksoperahuis

in samenwerking met Manoushka Zeegelaar Breeveld

& Borger Breeveld

met ook Walther Muringen (multi-instrumentalist)

Kerst in Paramaribo (geen kerstvoorstelling)

Première vrijdag 11 maart, Theater Ins Blau, Leiden

Theatertournee: 9 maart t/m 30 april, zie data hieronder.

Suriname is nu 40 jaar onafhankelijk. Het land lijkt op het eerste gezicht niets met Nederland gemeen te hebben, behalve dan taal en ANWB borden. Maar, van de 800.000 Surinamers wonen er 300.000 in Nederland. Zij werden hier beroemde voetballers, advocaten, politici én theater­makers. Hoe staat het met de band tussen Nederland en de voormalige kolonie? En kent de (Surinaamse) Nederlander het Suriname van nu nog wel?

Samen met actrice en zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld en haar in Paramaribo wonende va­der Borger Breeveld, acteur uit de film Wan Pipel (1976), gaat Het Volksoperahuis op onderzoek uit. Kerst in Paramaribo is een theatraal reisverslag langs de donkere en lichte kanten van een jong land, 40 jaar na de onafhankelijkheid. En zoals altijd bij Het Volksoperahuis is er volop muziek, nu met op­zwepende kaseko- en andere Caribische ritmes.

Manoushka Zeegelaar Breeveld is actrice, zangeres en schrijfster en speelde in voorstellingen als De Eenzame, Sophie en Nola (bij Urban Myth) en Gejaagd door de Wind (bij Matzer). Zij acteerde in ver­schillende tv-series, waaronder Noord/Zuid en De Fractie en in films als Sonny boy en Mijn Opa de Bankrover. Afgelopen zomer stond Manoushka al met Het Volksoperahuis op De Parade met de mu­zikale voorstelling The Long and Winding Road. Borger Breeveld vertolkte de hoofdrol in de film Wan Pipel van Pim de la Parra. De film, met Willeke van Ammelrooy, werd gemaakt net na de Suri­naamse onafhankelijkheid en heeft een legendarische cultstatus. Borger Breeveld is nu regisseur/producent van videoproducties en werkt nog regelmatig als acteur en zanger.

Het Volksoperahuis, bestaande uit schrijver/muzikant Jef Hofmeister en acteur/regisseur Kees Schol-ten maakt al 26 jaar muziektheatervoorstellingen vanuit het brandende verlangen om de we­reld om ons heen te begrijpen. Hierin worden individuele verhalen metaforen voor hedendaagse kwesties. Het Volksoperahuis werkt aan een cyclus van voorstellingen over hoe ons koloniale verle­den ons heden nog steeds beïnvloedt. Eerder onderzocht zij de band met Curaçao en Indonesië en werkte Het Volksoperahuis samen met o.a. Teatro Luna Blou uit Willemstad (Tambú, a Freedom Song), met Izaline Calister en Jörgen Raymann (Geen Liefde Zonder Vrijheid) en het Papermoon Pup­pet Theatre uit Indonesië (Hete Peper).

Theatertournee Kerst in Paramaribo (geen kerstvoorstelling)

Wo 9 t/m vr 11 mrt Theater Ins Blau Leiden theaterinsblau.nl

Za 12 mrt Dorpstheater Wormer dorpstheaterwormer.nl

Vr 18 mrt Kunstmin Dordrecht kunstmin.nl

Za 19 mrt LUX Nijmegen lux-nijmegen.nl

Wo 23 mrt Theater Bouwkunde Deventer theaterbouwkunde.nl

Do 24 mrt Zwolse Theaters Zwolle zwolsetheaters.nl

Za 26 mrt Theater De Verbeelding Purmerend theaterdeverbeelding.nl

Wo 30 mrt Schouwburg Het Park Hoorn hetpark.nl

Do 31 mrt Rotterdamse Schouwburg Rotterdam rotterdamseschouwburg.nl

Za 2 apr Stadstheater Arnhem Arnhem arnhemsepodia.nl

Di 5 apr Grand Theatre Groningen grandtheatregroningen.nl

Vr 8 apr De Lieve Vrouw Amersfoort lievevrouw.nl

Za 9 & zo 10 apr Bijlmer Parktheater Amsterdam ZO bijlmerparktheater.nl

Wo 13 & do 14 apr Corrosia Almere corrosia.nl

Vr 15 apr Toneelschuur Haarlem toneelschuur.nl

Za 16 apr Theater City of Wesopa Weesp wesopa.nl

Do 21 apr Groene Engel Oss groene-engel.nl

Vr 22 apr Stadsschouwburg Utrecht Utrecht stadsschouwburg-utrecht.nl

Za 23 apr Theater Dakota Den Haag theaterdakota.nl

Do 28 t/m za 30 apr Theater Bellevue Amsterdam theaterbellevue.nl

 

Credits

Kerst in Paramaribo wordt gemaakt en gespeeld door: Jef Hofmeister, Kees Scholten, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Borger Breeveld en Walther Muringen
Licht: Gé Wegman
Decor: Robert van der Hoop en Bas Peeters
Techniek: Robbert de Jongh
Productie: Djoere de Jong/Productie Collectief

Foto: Jochem Jurgens