Suriname – Nederland 40 jaar later

Museum voor volkenkunde 

Fri, fri fri! (Vrij, vrij vrij) scandeerde de feestende massa in Paramaribo aan de vooravond van de onafhankelijkheid in Suriname. Surinamers die minder vertrouwen hadden in de verzelfstandiging van Suriname namen het vliegtuig naar Nederland. Bijna een derde van alle Surinamers verliet het land. Op 25 november 2015 is het 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland.

In het project ‘Suriname- Nederland 40 jaar later’ 1975-2015 wordt de relatie Suriname-Nederland aan de hand van een tentoonstelling, filmretrospectief, educatieprogramma, debat en literaire talkshow onder de loep genomen. Vragen die aan de orde komen, zijn: hoe kijken beide landen terug op de relatie Suriname-Nederland? Wat is er terechtgekomen van de dromen van toen? Hebben Nederland en Suriname nog een gemeenschappelijke toekomst?

Het project sluit aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Tussen Droom en Daad.

IN MUSEUM VOLKENKUNDE

‘Suriname-Nederland 40 jaar later’, Museum Volkenkunde, Leiden, 22 oktober t/m 31 januari 2016

Aan de hand van persoonlijke herinneringen, historische foto’s, radio- en tv-fragmenten worden in Museum Volkenkunde de hoogte- en dieptepunten in de soms moeizame relatie tussen beide landen worden getoond. Ook de kunstinstallatie ‘Not Mama’s Umbrella, stof tot nadenken’ van de kunstenaars Renée Koldewijn (Amsterdam) en Isan Corinde (Paramaribo) is hier te zien.

Verder is ook werk van Denie Kasan te zien.