Bouwen aan de Wilde Kust

Bouwen Wilde Kust

Heeft u zich wel eens afgevraagd wanneer de kanalen, polders, wegen, bruggen, sluizen en spoor­lijnen in Suriname zijn aangelegd? En door wie? We weten dat Amsterdam gebouwd is op palen. En Paramaribo? Hoe oud zijn de straten van Nieuw-Nickerie en door wie en wanneer zijn ze aangelegd?

Deze en andere vragen worden beantwoord in een mooi verzorgd boek dat binnenkort verschijnt, Bouwen aan de Wilde Kust, geschreven door twee bekende donateurs van de Stichting voor Surinaamse Genealo­gie, Ir. Marcel Meijer en Ir. Hillebrand Ehrenburg. Het boek wordt op 6 november 2015 officieel gepresenteerd in Paramaribo.

In het boek wordt niet alleen aandacht besteed aan plantages, kanalen, wegen en bruggen die tussen 1683 en 1945 in Suriname zijn gebouwd, maar de auteurs beschrijven ook de vele plannen voor wegen, spoorlijnen en kanalen die niet gereal­iseerd zijn.

Uiteraard komen ook de personen aan bod die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het tot stand komen van deze werken en aan de institutionele aspecten: in welke politieke en bestu­urlijke context zijn deze werken gerealiseerd?

De auteurs zijn beiden bijzonder goed bekend met de geschiedenis van de fysieke structuur van Suriname. ir. Marcel Meyer (1944), is aan de Technische Universiteit Delft afgestu­deerd als civiel ingenieur en is vanaf 1968 (mede-) eigenaar van civieltechnisch adviesbureau Sunecon in Suriname. Hij was ook decennialang docent aan de Universiteit van Suriname. In samenwerking met de TU Delft verzorgde hij vele lezingen over civiele tech­niek in de tropen en in Suriname in het bijzonder. Hij heeft ook in Guyana projecten gerealiseerd en lezingen aan de University of Guyana in buurland Guyana verzorgd. ir. Hillebrand Ehrenburg (1957) is eveneens afgestu­deerd in Delft, met als specialisatie Civiele Techniek. Van 1983 tot 1986 werkte hij in Suriname bij het Ministerie van Openbare Werken als hoofd van de Sectie Ontwa­teringswerken. Daarna is hij als consultant en project manager bij een groot interna­tionaal ingenieursbureau lange tijd betrokken geweest bij vele civiele en milieuprojecten in Nederland, Suri­name, Europa en Azië.

Het boek is vanaf 15 oktober in Nederland te koop, en het zal ook verkrijgbaar zijn tijdens de aanstaande Konmakandra op 21 november 2015.