Joden in de Cariben geopend

Het verslag van Denie Kasan op deniekasan.wordpress.com over de tentoonstelling Joden in de Cariben willen wij u niet onthouden:

Vandaag is in het Joods Historisch Museum (JHM) in Amsterdam de tentoonstelling ‘Joden in de Cariben’ geopend. Directeur Joel Cahen deed dit naast het Nederlands tot ieders verbazing met de volgende woorden in perfect Surinaams:

“Mi bari unu wan gran odi tap a bigi dei disi. En mi breti dat un kon tide fu luku a tentoonstelling”.

Vertaling: Ik heet u een warm welkom op deze grote dag. En ik ben blij dat u vandaag de tentoonstelling komt bewonderen.

Na een voorbereidende periode van twee jaar, is 400 jaar geschiedenis van de Joodse gemeenschap in het Caribisch gebied door conservator Julie Marthe-Cohen met zorg in beeld gebracht. Aan de hand van 300 items zoals schilderijen, prenten, documenten, foto’s en historische objecten krijgt men een indruk van de opkomst en neergang van de Joodse gemeenschap in Suriname en Curaçao.

De tentoonstelling is verdeeld in vier hoofdstukken en volgt de Joodse diaspora van Nederland naar Suriname en Curaçao via Brazilië en Nieuw-Amsterdam (New York).

Voor mij zat er nog een persoonlijke verassing bij.
Tijdens een gesprek met Okke ten Hove en John Sang-Ajang viel mijn oog op een document dat schuin achter mij tentoongesteld was. Het bleek een inventaris van panden die bij de‘grote brand’ van 1821 verwoest waren. De inventaris was precies opengeslagen op de bladzijde waar mijn Joodse voorouders op staan. Hoe toevallig!

In het boek ‘Historische schetsen uit het Surinaams Jodendom‘, van John de Bye (2002, Conserve ISBN9054291605), staat beschreven dat zij hun verwoeste huis aan de Waterkant moesten inruilen voor het Comediehuis aan de Saramaccastraat.

Als u geïnteresseerd bent in de Surinaamse geschiedenis en Joodse cultuur dan moet u zeker een bezoekje brengen aan het museum.

De tentoonstelling is te bewonderen in het Joods Historisch Museum te Amsterdam van 30 januari t/m 14 juni 2015.

Het bijbehorende boek ‘Joden in de Cariben’ (Uitgeverij: Walburg Pers, Zutphen, ISBN: 9789057303869, 240 pagina’s, Prijs: € 34,50) is verkrijgbaar in de museumshop.