Wat hebben Afrika, Zuid Amerika en Duitsland gemeen?
Locatie: Kerkcentrum De Nieuwe Stad, Luthuliplein 11, 1103 TR Amsterdam Z-O
Entree : Donateurs gratis, niet donateurs € 7,50 (bij ter plekke donateur worden à € 23,- per jaar, is de toegang gratis)
* PROGRAMMA *
Dagvoorzitter: Carlinda Russel, bestuurslid van de SSG
10.00 uur – Inloop
10.45 uur – Welkomstwoord door de voorzitter van de SSG, Sylvana Dankerlui. Zij geeft een overzicht van de activiteiten van de afgelopen periode en een blik op de toekomst.
11.00 uur – Uit welk deel van Afrika komen je voorouders? Met behulp van DNA-onderzoek kan deze vraag beantwoord worden – Prof. Dr. Alex van Stipriaan Luïscius is hoogleraar Caraïbische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en conservator Caraïbisch gebied en Latijns Amerika bij het Tropenmuseum in Amsterdam. Initiatiefnemer van het project ‘Back to the Roots‘, dat gaat over het achterhalen van de plaats van herkomst van de Afrikaanse voorouders van nazaten van slaven in Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba.
11.30 uur – Familiegeschiedenis en naamgeving bij de Inheemsen in Suriname – Drs. Ing. A.R. Artist is geboren in Bigi Poika in het district Saramacca in Suriname. Hij is cultureel antropoloog met als specialisatie “de Inheemsen van Suriname”. Waarbij in het kader van verwantschapstudie in tribale samenleving de naamgeving een belangrijke rol speelt .
Dhr. Artist werkt momenteel als zelfstandig consultant van ontwikkelingsprojecten in het binnenland van Suriname.
12.00 uur – Lunch – De heerlijke Surinaamse broodjes en hapjes worden verzorgd door Dhr. J. Lo A Njoe.
13.00 uur – Duitsers in Suriname – Dhr. Carl Haarnack studeerde Politieke Wetenschappen aan de UvA. Hij is verzamelaar van Surinamica en oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica. Op dit moment is hij bezig met promotie-onderzoek naar de aanwezigheid van Duitsers in Suriname. Zelf heeft hij familie-onderzoek gedaan naar de familie Haarnack in het voormalige Oost-Duitsland.
13.30 uur – Hoe doe je onderzoek naar je Duitse voorouders in Duitsland? – Dhr. Jos Kaldenbach is bestuurslid van de Werkgroep Genealogisch Ondezoek Duitsland.
14.00 uur – Pauze
14.15 uur – Netwerken
U wordt in de gelegenheid gesteld om op twee manieren te netwerken: 1. door het vormen van een gespreksgroep over een door u zelf gekozen onderwerp en 2. door mede-donateurs op te zoeken die belangstelling hebben voor dezelfde familie(s) als u. Wij helpen u met hen in contact te komen.
Aan de hand van het familieregister kunt u van tevoren bepalen wie u wilt spreken. Neem (een deel van) uw materiaal mee, dat praat makkelijker.
16.00 uur – Einde bijeenkomst
Gedurende de hele bijeenkomst is er gelegenheid om een bezoek te brengen aan de door de SSG georganiseerde Stamboomtentoonstelling en aan de als vanouds aanwezige boekenstands. De stand van de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland.
Hoe is de Nieuwe Stad bereikbaar?
Luthuliplein 11, 1103 TR Amsterdam Zuidoost, Tel. (020) 690 14 58
Openbaar vervoer: Voor van-deur-tot-deur advies: 9292OV of GVB
Metro 53 (Centraal Station via Amstelstation naar Gaasperplas); uitstappen halte Ganzehoef. Ca 10 minuten lopen Bijlmerdreef óf met bus 41 (Gaasperplas-KNSM eiland) één halte Annie Romeinplein.
N.B. Bus 41 is ook te nemen vanaf Muiderpoortstation en Station Duivendrecht (KNSM eiland-Gaasperplas).
Alternatief: Metro 51 (Amstelveen Westwijk – CS via Station Zuid, Station RAI), halte Spaklerweg overstappen op metro 53 richting Gaasperplas. Zie verder boven.
Alternatief: Metro 54 (CS – Gein via Amstelstation, Station Duivendrecht, Station Bijlmer Arena) halte Spaklerweg overstappen op metro 53 richting Gaasperplas.
Met de auto (parkeren rondom de kerk is gratis):
Vanaf de A9 komend vanuit Schiphol of juist vanuit Amersfoort/Utrecht: 1. … neemt u de S 112 (Gooiseweg) – afslag nummer 2. 2. Vervolgens de afrit naar de G-buurt nemen (bij het tankstation). 3. Beneden bij die afrit neemt u de rotonde voor een kwart, richting de G-buurt (Bijlmerdreef). 4. De eerstvolgende rotonde (met koeien ‘opgevrolijkt’) neemt u wederom voor een kwart (Groesbeekdreef. 5. Neem de eerste afslag naar rechts (Mathurastraat). 6. De kerk is binnen 50 meter aan uw linkerhand.
Vanaf de A10 is het eigenlijk het zelfde verhaal. U benadert de kerk dan alleen vanuit het noorden.: 1. Vanaf de A10 neemt u de S112 (Gooiseweg) 2. Vervolgens de afrit naar de G-buurt nemen (als u bij het tankstation bent, bent u te ver). 3. Beneden bij die afrit slaat u linksaf, richting de G-buurt. 4. De rotonde voor de helft nemen, rechtdoor rijden dus (Bijlmerdreef). 5. De eerstvolgende rotonde (met koeien ‘opgevrolijkt’) neemt u voor een kwart (Groesbeekdreef). 6. Neem de eerste afslag naar rechts (Mathurastraat). 7. De kerk is binnen 50 meter aan uw linkerhand.
Klik HIER voor een routekaartje.