Schotten  in Suriname

 A flight of scotchmen

Heeft u onder uw voorouders personen met de namen Cruikshank, Cameron, Ferrie, MacIntosh, MacDonald of MacLeod, om maar enkele Schotse namen in Suriname te noemen?

Mogelijk is dan de website van David Alston, Slaves and Highlanders voor u van belang, te bereiken via: http://www.spanglefish.com/SlavesandHighlanders/index.asp

Alston, een bekende Schotse historicus, onderhoudt een uitgebreide website gericht op de rol van personen van Schotse afkomst in voornamelijk Guyana, of de voormalige Nederlandse koloniën, Essequebo, Demerara en Berbice. Vooral in Berbice zijn veel Schotten neergestreken in het begin van de 19e eeuw, toen prijzen voor katoen nog alleen een weg naar boven schenen te kennen.

Schotten komen ook rechtstreeks vanuit Schotland naar de streek rond Nickerie in Suriname. Daarnaast komen er Schotse kolonisten vanuit Berbice, maar ook uit Grenada waar de intensieve suikerteelt op beperkte arealen de vruchtbaarheid van de grond ernstig hebben aangetast.

David Alston heeft recentelijk zijn website uitgebreid met een sectie die handelt over Schotten in Suriname, Scots in Surinam. De informatie daar is mogelijk voor u van belang en zeker de moeite van een bezoekje waard. Via deze link gaat u rechtstreeks naar Schotten in Suriname: http://www.spanglefish.com/SlavesandHighlanders/index.asp?pageid=606986

inv-1576-berbice-and-nickerie-section

Foto’s: A Flight of Schotchmen (British Museum) en kaart van Berbice en Nickerie (Nationaal Archief)