THEMA: Suriname

Suriname kiest eind mei een nieuwe regering en is dit jaar bovendien 40 jaar onafhankelijk van Nederland. Het speelveld van veel Surinaamse literatuur, kunst en muziek ligt vaak dicht bij dat van de politiek. NPO Cultura verkent dit speelveld, met documentaires over onder anderen Edgar Cairo, Michael Slory en Nola Hatterman, maar ook met de vierdelige reisdocumentaire van Anil Ramdas ‘Wel de snack, maar niet de saus’ (1995) waarin hij onderzoekt hoe het land er politiek, cultureel en economisch voor staat, en de driedelige serie ‘Suri’jazz en Para’pop’ over Surinaamse muziek en haar invloed in Nederland. Maandag 25 t/m vrijdag 29 mei, elke dag vanaf 20:30 uur.

Misi met een missie: portret van Cynthia McLeod

Documentaire waarin Wilma Ligthart de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod (77) volgt langs plekken die een rol spelen in haar leven en werk. McLeod is onder meer bekend van haar boek Hoe duur was de suiker. McLeod bestudeert brieven in het Nationaal Archief in Den Haag, bezoekt in Suriname locaties die een rol spelen in haar boek, geeft een rondleiding door het paleis waar haar vader Johan Ferrier woonde toen hij de eerste president was van Suriname en vertelt vol passie over het Surinaamse slavernijverleden tijdens een historische boottocht langs plantages. Eerder uitgezonden door de NTR in 2014.

Uitzendingen:

Maandag 25 mei 20:30 uur Woensdag 27 mei 14:30 uur
Dinsdag 26 mei 18:05, 23:05 uur Donderdag 28 mei 11:30 uur

Beeldspraak: Hans Faverey

Portret van de dichter Hans Faverey die in 1990 overleed. Al is zijn Surinaamse achtergrond moeilijk in z’n werk terug te vinden, toch mag hij in de Surinameweek niet ontbreken. Hij was verbonden aan de faculteit Psychologie van de Leidse universiteit. Zijn poëzie was en is voor velen duister en in zichzelf gekeerd. In het programma probeert Willem van Toorn de man en zijn werk te doorgronden. Eerder uitgezonden door de NOS in 1983.

Uitzendingen:

Maandag 25 mei 21:21 uur Woensdag 27 mei 15:21 uur
Dinsdag 26 mei 18:56, 23:56 uur Donderdag 28 mei 12:21  uur

Hollandse Meesters in de 21e eeuw: Natasja Kensmil

In dit portret aandacht voor de Surinaamse schilder Natasja Kensmil. In haar schilderijen en tekeningen komen geweld en verderf veelvuldig voor. Kensmil geeft daarmee haar interpretatie van de wereld om haar heen. De schilderijen van Kensmil zijn schokkenduitdagendraadselachtig en ontstaan grotendeels spontaan. Filmmaker: René Roelofs. Eerder uitgezonden door de NTR in 2012.

Uitzendingen:

Maandag 25 mei 21:50 uur Woensdag 27 mei 15:50 uur
Dinsdag 26 mei 19:25, 0:25 uur Donderdag 28 mei 12:50 uur

WEL DE SNACK, MAAR NIET DE SAUS

Reisverslag in vier delen van Anil Ramdas en Fred van Dijk over een tocht van vierhonderd kilometer over de langste weg van Suriname, de Oost-West verbinding, waaraan alle plaatsen van enig belang liggen. Eerder uitgezonden door de VPRO in 1995.

Deel 1
In de eerste aflevering reist Anil Ramdas van Albina naar Tamanredjo. Hij ontmoet R. Reteig, directeur van Suralco Moengo, en spreekt met hem over de afbouw van het bedrijf omdat de bauxiet opraakt en over andere mogelijkheden tot werkgelegenheid. Ook spreekt Anil Ramdas met de heer Leter, president-commisaris bij Para Industrie, over het ontbreken van zelfvertrouwen in Suriname en de moeizame ontwikkelingshulp-relatie met  Nederland.

Uitzendingen:

Maandag 25 mei 22:05 uur Woensdag 27 mei 0:40, 16:05 uur
Dinsdag 26 mei 19:40 uur Donderdag 28 mei 13:05 uur

Deel 2
Ramdas reist van Plantage Roompot naar Paramaribo. Onderweg ontmoet hij verschillende mensen, zoals S. Baron van Heemstra, Nederlands ambassadeur in Suriname, over de betekenis van Fort Nieuw Amsterdam en de politiek-economische problemen van Suriname. Ook duidt de ambassadeur de uiteenlopende verwachtingen van Suriname en Nederland ten opzichte van elkaar. Over de financiële situatie van het land spreekt Anil Ramdas met de heer Henk Prade, hoofd van de Rekenkamer over het slecht functioneren van de Rekenkamer. De heer Malmberg is curator van het museum in Fort Zeelandia. Ook hij laat zich uit over de verstoorde relatie met Nederland na de decembermoorden

Uitzendingen:

Dinsdag 26 mei 22:17 uur Donderdag 28 mei 1:22, 16:37 uur
Woensdag 27 mei 19:40 uur Vrijdag 29 mei 5:22 uur

Deel 3
In deze aflevering staat Paramaribo centraal. Anil Ramdas vertelt over de historie van de stad en de politiek van Suriname en voert gesprekken met Surinamers. Zoals met H. Cunarth die eigenaar is van een nachtclub annex bordeel over de contracten met  Brazilliaanse meisjes en waarom hij zich een sociaal werker voelt. Theatermaker Tjon  gaat in op het eigene van de Surinaamse cultuur en de rol van theatermaken in het  zoeken naar een eigen identiteit. Verder spreekt Anil Ramdas met beeldend kunstenaar Erwin de Vries over de positie van Suriname in de wereld, zijn opleiding in Nederland en zijn internationale succes.

Uitzendingen:

Woensdag 27 mei 22:45 uur Vrijdag 29 mei 1:45, 8:30 uur
Donderdag 28 mei 19:40 uur Zaterdag 30 mei 10:10 uur

Deel 4
In deze aflevering gaat de reis van Paramaribo naar Nieuw-Nickerie. Anil Ramdas vertelt over de plaatsen langs het traject, de geschiedenis en cultuur van Suriname, de diverse bevolkingsgroepen, de politieke situatie en de betrekkingen met Nederland en de rest van de wereld.

Uitzendingen:

Donderdag 28 mei 22:40 uur Zondag 31 mei 13:05 uur
Vrijdag 29 mei 11:00 uur Maandag 1 juni 7:40 uur
Zaterdag 30 mei 15:30 uur  

Michael Slory: Dichter en geweten van Suriname

Documentaire over leven en werk van de Surinaamse dichter Michaël Arnoldus Slory. Hij geldt als de belangrijkste dichter in zijn land. Hij werd geboren in 1935 in Totness de hoofdplaats van het Surinaamse kokosdistrict Coronie. Zijn ouders waren eenvoudige landarbeiders die hun kinderen een katholieke opvoeding gaven. Maar tegelijkertijd maakte de jonge Slory kennis met de echte negercultuur met haar eigen schat aan liederen en winterrituelen. Van 1959 tot 1970 verblijft Slory in Nederland waar hij Spaans studeert en begin jaren 60 bij uitgeverij Pegasus debuteert met de bundel Sarka/Bittere Strijd. Op dit moment leidt Slory een armlastig bestaan in een buitenwijk van Paramaribo. Een documentaire van John Albert Jansen. Eerder uitgezonden door de NPS in 1996.

Uitzendingen:

Dinsdag 26 mei 20:30 uur Donderdag 28 mei 13:55 uur
Woensdag 27 mei 17:55, 23:35 uur Vrijdag 29 mei 3:35 uur

Alida Neslo: Alakondre

De in 1954 in Suriname geboren Alida Neslo gaat op haar achttiende naar België, omdat zij niet in Nederland, het land van de onderdrukker, wilde wonen. Later ging zij toch naar Nederland en in 2006 keerde ze terug naar Suriname. Neslo houdt een pleidooi voor een nieuw woord in Nederland: ‘alakondre‘ (alle landen). Een woord voor een harmonieuzer samenleving dat zoveel betekent als ‘gemeenschappelijke taal‘. Volgens Neslo is het het woord de perfecte tegenhanger van apartheid,autochtoon en allochtoon. Zij vertelt over haar terugkeer naar Suriname, haar (her)inburgering in de Surinaamse samenleving, haar inspiratiebron Nelson Mandela, en de Surinaamse cultuur. Eerder uitgezonden door de NTR in 2014.

Uitzendingen:

Dinsdag 26 mei 21:22 uur Donderdag 28 mei 14:47 uur
Woensdag 27 mei 18:45, 0:27 uur Vrijdag 29 mei 4:27 uur

Suri’jazz en Para’pop

Driedelig muziekprogramma over Surinaamse jazz- en popmusici in Nederland, gepresenteerd door Noraly Beyer. Eerder uitgezonden door de NPS in 1994.

Deel 1

Deze  aflevering gaat over de eerste groep Surinaamse musici in
Nederland.
Interviews met Ronald Snijders, fluitist/arrangist/componist; Stan Lokhin, dirigent/componist/arrangist, over zijn (muzikale) achtergrond bij het Leger des Heils;Pablo Nahar en Eddy Veldman, Surinam Music Ensemble, over het respect dat de Surinaamse muziek verdient, de mengeling van Surinaamse muziek met jazz en hun vroegste interesse in muziek; Hans Dulfer, saxofonist, over de samenwerking met Surinaamse muzikanten en de Surinaamse musicus Kid DynamiteVincent Henar, leider Fra Fra Sound, over de zoektocht naar de muzikale identiteit van Surinamers in Nederland.

Uitzendingen:

Dinsdag 26 mei 21:47 uur Vrijdag 29 mei 4:52, 22:20 uur
Woensdag 27 mei 19:10 uur Zaterdag 30 mei 12:50 uur
Donderdag 28 mei 0:52, 15:12 uur  

Deel 2
Surinaamse kelen en hun wortels
Interviews met Humphrey Campbell, zanger, over muziek in zijn jeugd, zijn
culturele achtergrond, de verscheidenheid van culturen in
Suriname en zijn bewondering voor en optreden met de Twinkle
Stars; Oscar Harris, zanger, over de verschillende invloeden en
zijn concessies aan de commercie; Denise Jannah, jazz-zangeres, over het blootgeven van je gevoelens tijdens het zingen en haar optreden in Suriname; Edgar Burgos, leadzanger Trafassi, over het zingen in de kerk, het ontbreken van een Surinaamse muziekscene in Nederland en zijn persoonlijke ambities in de muziek; leden rapgroep 2 Tuff-E-Nuff, over antiracisme, hun Caraïbische achtergrond, de relatie met Suriname en hun toekomst in de muziek.

Uitzendingen:

Woensdag 27 mei 22:15 uur Vrijdag 29 mei 1:15, 8:00, 22:50 uur
Donderdag 28 mei 19:10 uur Zaterdag 30 mei 9:40 uur

Deel 3
In deze aflevering wordt een bezoek gebracht aan een Hindoestaanse bruiloft, een boottocht van de Stichting Surinaams Verbond, het Kwakoe-festival in de Bijlmer en een optreden van The Resurrection Singers bij de opening van het oecumenisch kerkcentrum De Nieuwe Stad in de Bijlmer.

Uitzendingen:

Donderdag 28 mei 22:09 uur Zondag 31 mei 12:34 uur
Vrijdag 29 mei 23:20 uur Maandag 1 juni 7:09 uur
Zaterdag 30 mei 14:59 uur  

Beeldspraak: Ik geef mijn mond het woord te eten

“Ik geef mijn mond het woord te eten” is een dichtregel van Edgar Cairo. In Beeldspraak een portret van deze Surinaamse dichter. Eerder uitgezonden door de NOS in 1980.

Uitzendingen:

Woensdag 27 mei 20:30 uur Vrijdag 29 mei 6:15 uur
Donderdag 28 mei 17:25, 23:30 uur Zaterdag 30 mei 7:55 uur

Edgar Cairo – Ik ga dood om jullie hoofd

 

Documentaire over het leven en werk van Edgar Cairo (1948-2000), Surinaams schrijver, dichter, voordrachtskunstenaar en schilder. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn huidskleur en sekse, maar bovenalonverwerkt verdriet over de koloniale geschiedenis van Suriname.
Edgar Cairo werd in Nederlandacademicus, maar voelde zich tegelijk altijd een Creoolse volksjongen. Hij ontwikkelde in zijn werk zijn eigen taal, een mix van Sranantongo en Nederlands. Aan de hand van gesprekken met familieleden in Suriname en vrienden en collega’s in Nederland komt het beeld naar voren van een getalenteerde en (over)gevoelige schrijver. Eerder uitgezonden door de NTR in 2011.

Uitzendingen:

Woensdag 27 mei 21:15 uur Vrijdag 29 mei 7:00 uur
Donderdag 28 mei 18:10, 0:15 uur Zaterdag 30 mei 8:40 uur

Beeldspraak: Nola Hatterman (en de konsekwente keuze)

 

Documentaire over de schilderes Nola Hatterman. Het grootste deel van haar leven woont ze in Suriname en heeft ze zich gewijd aan het stimuleren van de Surinaamse schilderkunst. Armand Baagis een Surinaams schilder die woont en werkt in Nederland. In deze film vanFrank Zichem bezoekt Baag zijn oude lerares Hatterman in Suriname. Ze woont afgelegen aan de rand van het oerwoud. Haar beroemdste schilderij heet Op het terras. Het is het portret van de Surinamer Jimmy van der Lak die in de jaren 30 furore maakte als bokser, tapdanser en ober-kelner in Amsterdam. Het schilderij is geschilderd volgens de normen van de Nieuwe Zakelijkheid en is in het bezit van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Eerder uitgezonden door de NOS in 1982.

Uitzendingen:

Donderdag 28 mei 20:30 uur Zondag 31 mei 10:55 uur
Vrijdag 29 mei 9:20 uur Maandag 1 juni 5:30 uur
Zaterdag 30 mei 2:10, 13:20 uur  

Parradox: Portret van Pim de la Parra

Documentaire over de Surinaams-Nederlandse filmregisseur Pim de la Parra. Regisseur In-Soo Radstake zoekt De la Parra op in Suriname en praat met over zijn leven en werk, die bij Pim de la Parra synoniem zijn. Hij werd samen met Wim Verstappen miljonair na het grote en kortstondige succes van de filmmaatschappij Scorpio Films die ze samen hadden opgezet. Ze gingen failliet door de hoge productiekosten van Wan Pipel. De la Parra, die zich moeilijk tot introspectie laat verleiden en vooral de pias wil uithangen, laat zich meenemen naar z’n geboortedorp en de graven van zijn ouders. Hij spreekt over zijn betekenis voor de Nederlandse film, zijn conflicten en de zelfmoord van zijn zoon. Eerder uitgezonden door de Joodsche Omroep in 2011.

Uitzendingen:

Donderdag 28 mei 21:16 uur Zondag 31 mei 11:41 uur
Vrijdag 29 mei 10:06 uur Maandag 1 juni 3:00, 6:16 uur
Zaterdag 30 mei 14:06 uur  

Wan Pipel

Met Wan Pipel, die zijn wereldpremière beleefde op het Filmfestival van Cannes van 1976, sneed regisseur De la Parra beladen thema’s aan: de relatie tussen voormalig moederland Nederland en de pas uitgeroepen Republiek Suriname en de verhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname. Kiest de creool Roy (Borger Breeveld) voor zijn blanke Nederlandse vriendin Karina (Van Ammelrooy) en een carrière in het welvarende Nederland of volgt hij zijn hart en trouwt hij met de Hindoestaanse Rubia, zijn grote liefde, en helpt hij het net zelfstandig geworden Suriname opbouwen?

Uitzendingen:

Vrijdag 29 mei 20:30 uur Maandag 1 juni 8:30 uur
Zaterdag 30 mei 16:20 uur Dinsdag 2 juni 1:55 uur
Zondag 31 mei 13:55 uur  

 

NPO Cultura

NPO Cultura is hét digitale themakanaal van de Publieke Omroep voor verdieping in kunst en cultuur. 24 uur per dag programma’s uit genres als klassiek, literatuur, dans, theater, pop, jazz, film, drama en beeldende kunst. NPO Cultura is ook via digitale televisie te bekijken: Ziggo – kanaal 222 | KPN – kanaal 170 | DELTA – kanaal 40 | Caiway – kanaal 44 | Kabel Noord – kanaal 57 |

NPO Cultura.nl

NPO Cultura.nl is de overkoepelende kunst- en cultuurwebsite van de Publieke Omroep, waarop u het cultuuraanbod van de verschillende publieke omroepen vindt. Het themakanaal NPO Cultura zendt non-stop uit op de website.