Presentatie in VN van blog ‘Aan boord van een slavenschip’

 

Zeeuws Archief presenteert slavenreis in VN

Op uitnodiging van de voorzitter van de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties presenteert het Zeeuws Archief vrijdag 20 maart 2015 in Genève zijn project over de slavenreis van het schip de Eenigheid (1761-1763). Het Zeeuws Archief maakte een blog en een educatieve website over een slavenreis die 252 jaar geleden plaats had. De gegevens zijn afkomstig uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), een onderneming die zich in de 18e eeuw specialiseerde in trans-Atlantische slavenhandel.

Via de blog ‘Aan boord van een slavenschip’ – www.eenigheid.slavenhandelmcc.nl(Nederlands) en www.atlanticslavetrade.org(Engels) – kunnen de gebeurtenissen aan boord van het slavenschip van dag tot dag worden gevolgd. De reis van het Zeeuwse schip de Eenigheid begon 1 oktober 2013 (1761) en wordt 26 maart 2015 (1763) voltooid.

Ter gelegenheid van de internationale dag tegen racisme (21 maart) organiseren de Verenigde Naties (VN) vrijdag 20 maart 2015 een bijeenkomst die in het teken staat van educatie onder de titel ‘Learning from historical tragedies to combat racial discrimination today’. De bijeenkomst markeert het begin van het internationale decennium gewijd aan mensen van Afrikaanse afkomst (2015-2024) en is onderdeel van de 28ste sessie van de Raad voor de Mensenrechten in Genève, Zwitserland. Gedurende deze sessie, van 2 t/m 27 maart, worden tal van mensenrechtenkwesties behandeld.

Driehoekshandel of trans-Atlantische slavenhandel

De trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel heeft bestaan van de 16e tot in de 19e eeuw. Vanuit Europese havens vertrokken schepen geladen met handelsgoederen naar de kust van West-Afrika. Daar werden de goederen geruild tegen gevangen genomen Afrikanen, die vervolgens over de Atlantische Oceaan werden vervoerd en verkocht om als slaven te werken op de plantages. In totaal werden circa 12 miljoen Afrikanen verhandeld. De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) verhandelde in de 18e eeuw circa 31.000 mensen.

Archief van de Middelburgse Commercie Compagnie online

De UNESCO plaatste het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) in 2011 in het Memory of the World Register, de werelderfgoedlijst voor documentaire werken. Dankzij subsidie van Metamorfoze, het nationale project voor behoud van papieren erfgoed, is het volledige archief van de MCC gedigitaliseerd. De scans (ca 320.000 stuks) kunnen worden geraadpleegd via de archiefinventariswww.archieven.nl/nl/db/0/toegang/239/20/. De laatste scans worden medio 2015 toegevoegd. Het Zeeuws Archief beheert het archief van de MCC.

De reis van de Eenigheid op een interactieve kaart

bron: Zeeuws Archief