Workshop: Amsterdam en Slavernij

Met de workshop ‘Amsterdam en slavernij’ wil het Stadsarchief mensen op weg helpen om zelf onderzoek te doen naar het Amsterdamse slavernijverleden en naar de aanwezigheid van mensen met een Afrikaanse achtergrond in Amsterdam.

Workshop 1: Amsterdam en slavernij
Welke sporen heeft de Amsterdamse betrokkenheid bij het stelsel van slavernij achtergelaten in de archieven? Wat kunnen Amsterdamse archiefbronnen ons vertellen over bijvoorbeeld de reis op het slavenschip van Afrika naar de Nieuwe Wereld of het leven op Surinaamse plantages?
Tijdens de eerste workshop krijgt u een korte inleiding op de Amsterdamse betrokkenheid bij slavenhandel en slavernij. Daarnaast wordt een aantal belangrijke archieven geïntroduceerd met betrekking tot deze geschiedenis en krijgt u een kijkje achter de schermen bij het Stadsarchief.

Workshop 2: Zwart in Amsterdam 1600-1950
Vrije zwarten in de Jodenbreestraat in de zeventiende eeuw, Surinaamse huisbedienden die in achttiende-eeuws Amsterdam het slavenjuk van zich afschudden, gekleurde kinderen van planters in Berbice en Suriname die in Amsterdam hun vormende jaren doorbrachten en nakomelingen van slaven onder de beter-gesitueerde inwoners van Amsterdam in de negentiende eeuw. Tijdens de tweede workshop gaan we in op diverse persoonlijke verhalen van mensen met een Afrikaanse achtergrond in Amsterdam.

Docenten: Jean Jacques Vrij en Mark Ponte
Data: 13 en 20 december 2014
Tijd: 13.00 tot 15.00 uur
Locatie: leslokaal Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32
Kosten: € 40,- voor twee middagen.
Aantal deelnemers: minimaal 8 en maximaal 15
Informatie en aanmelding: Pieter Flinkenflögel, info@stadsarchief.amsterdam.nl
Bronvermelding:Stadsarchief Amsterdam, Programma.