Archief van de familie Tosch

Archief van de familie Tosch

Onlangs is het archief van Amsterdams-Surinaamse familie Tosch gedigitaliseerd. Het archief bevat informatie over de plantage l’Aventure in Suriname en over het nageslacht van Petrus Tosch.

Petrus Tosch werd in 1825 als slaaf geboren op plantage Leliëndaal. Toen in 1863 de slavernij in Suriname werd afgeschaft, waren de voormalige slaven verplicht om nog tien jaar op de plantages te blijven werken, zo ook Petrus Tosch. In 1874 kocht hij samen met Thomas Oosthuyzen de plantage l’Aventure aan de rivier de Cottica. In 1877 verkocht Oosthuyzen zijn helft van de plantage aan Tosch.

Naast de stukken over plantage l’Aventure bevat het archief ook informatie over kinderen en kleinkinderen van Petrus Tosch. In 1891 trouwde Tosch met Geertruida van der Lijde (ca. 1847-1920), bij wie hij in ieder geval al twee kinderen had: Rudolf George (geboren op 29 september 1872 op Leliëndaal) en Alexander Marius (geboren 1886 te Paramaribo). Van drie andere kinderen is geen geboortedatum bekend: Julius Constantijn, Henriette Christina en Christiana Magdalena.

Het archief bevat diverse stukken over zeeman Eugène Humphrey Tosch (Paramaribo, 22 oktober 1924), zoon van Alexander Marius Tosch en Christina Elizabeth Olymph. In 1944 voer hij op het schip Tarakan en monsterde aan in Australië. In 1946 kwam hij als olieman onder contract van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij (zie boven), waarvoor hij tot en met 1958 bleef varen. Hij was vanaf 1946 woonachtig te Amsterdam en trouwde in 1951 met Susanna Krabshuis.

Bron: Stadsarchief Amsterdam