Richtlijnen en tips voor het aanleveren van nieuwe stambomen

Richtlijnen en tips voor het aanleveren van nieuwe stambomen

Graag geven wij u wat richtlijnen en tips mee die van belang zijn wanneer u uw stamboom opstuurt naar de werkgroep voor opname in de stambomententoonstelling(en):

  • De belangrijkste richtlijn die wij u meegeven: wij zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de stambomen. Wij benadrukken nadrukkelijk dat onze donateurs verantwoordelijk zijn voor het verkrijgen van toestemming bij gebruik van materiaal van anderen (bijvoorbeeld van familieleden) en het opnemen van voor een familie gevoelige informatie. Een stamboom die wordt aangeleverd kan namelijk tentoongesteld kan worden.
  • Denkt u er aan dat de informatie die u opneemt in uw stamboom zo volledig mogelijk is. Vermeld daarom voor zover mogelijk: geboortedata, sterftedata, trouwdata, volledige voornamen, slavennaam en eventuele aanvullende basisinformatie.
  • Zorgt u er voor dat u bijschriften voor foto’s duidelijk vermeldt bij het inzenden. Eventueel kunt u achtergrondinformatie bij de foto’s meegeven.
  • Probeert u de aanvullende documentatie (bijvoorbeeld een kopie uit het slavenregister) zo duidelijk mogelijk te kopiëren of scannen. Dit is een mooie aanvulling op uw stamboom. Het is belangrijk dat de informatie aardig leesbaar en duidelijk is.
  • Stuur ons bij voorkeur documenten in PDF. Dit maakt het maken van vergrotingen met behoud van scherpte makkelijker. Hetzelfde geldt ook voor foto’s. Stuurt u ons de foto’s bij voorkeur opgeslagen als JPG-bestand. Wij kunnen deze dan beter bewerken.
  • Stuurt u ons bij voorkeur een Aldfaer-bestand (of GEDCOM-bestand) toe. Wij kunnen deze opmaken of bewerken tot een goed leesbare stamboom. Uiteraard leggen wij het eindresultaat aan u voor.
  • Belangrijk: documenten in PDF of foto’s kunnen lastig te versturen zijn via de e-mail. U kunt deze ook altijd toesturen via bijvoorbeeld de gratis website: www.wetransfer.nl.
  • De stamboom die u aanlevert wordt opgenomen in de reizende tentoonstelling. De werkgroep voorziet de stamboom altijd van het logo van de Stichting voor Surinaamse Genealogie.

Hoe u een Aldfaer-bestand kunt toesturen:

  1. Kies linksboven in Aldfaer voor bestand opslaan als en geef het bestand een makkelijker herkenbare naam bijvoorbeeld stbDoeli_Juni11. De extensie (*) van een Aldfaer-bestand is .aldf (net zoals dit bij Word-document .doc [punt doc is])
  2. Stuurt u dit bestand vervolgens via de e-mail toe.
  3. Wij zetten uw Aldfaer-bestand om naar een GEDCOM-bestand. Op deze manier kunnen we uw stamboom ‘opmaken’ tot een duidelijker leesbare stamboom. Een gedcombestand herkent u aan de extensie .ged.
  4. Denkt u er om dat u informatie (of personen) die u niet wil opnemen in de stamboom op ‘privé’ zet. Deze informatie wordt dan niet afgedrukt in de stamboom.
  5. Uiteraard koppelen wij het eindresultaat terug ter goedkeuring.


TIP
: Als u uw stamboom digitaal toestuurt is het goed om deze stamboom samen te stellen op een manier die leesbaar is. Verdeel zoveel mogelijk over meer dan 1 blad en plaats bijvoorbeeld tekst apart (grafische vormgeving) en foto’s incl. onderschriften op een apart blad.


*
Extensie is te vinden bij de naam van een bestand. Dit kan bijvoorbeeld zijn: stamboomPengel.aldf of Pinas_stamb.doc of TerzolTerzool.ged.